"Dromen zijn echt zolang ze duren... Kunnen we meer over het leven zeggen?" 

Stephen LaBerge

Mijn allereerste radio interview!

Je hoort dat ik behoorlijk zenuwachtig ben, hier en daar wat versprekingen en herhalingen. Maar voor mijn eerste radio interview heb ik het best goed gedaan, al zeg ik het zelf! Op maandag 10 juni 2019 was ik om 08.20 te horen bij het programma 'Start met Fernando'. Het geluidsfragment hoor je hier:

Slaapverlamming is een heel natuurlijk fenomeen en het overkomt bijna iedereen elke nacht. Er zijn natuurlijk uitzonderingen en de meest bekende daarvan is slaapwandelen. Ons lichaam komt in slaapverlamming zodat we niet uit je bed stappen en gaan doen wat we in onze droom ook doen. Alleen de oogspieren en het hart zijn nog actief. Tijdens de slaapverlamming kan iemand zich niet bewegen en voelen de ledematen erg zwaar. Iemand kan het gevoel hebben dat er iets op zijn/haar borst drukt. Soms treden er hallucinaties op, die erg beangstigd kunnen zijn. Iemand kan bijvoorbeeld het gevoel hebben dat er een aanwezigheid is in de kamer, of iemand kan voetstappen horen of het lijkt alsof er iemand naast je bed staat. Zodra je ingaat op deze angst wordt het daarna alleen maar groter. 

De eerste stap is gezet en dit motiveert mij om binnenkort mijn eerst podcast op te nemen! Abonneer je dus vooral op mijn kanaal en hou mijn website in de gaten! 

Veel liefs, 

Johanna


Meer weten over slaapverlamming?

Slaapverlamming en de hypnagogische staat

De slaap valt onder te verdelen in verschillende slaapfases. De fase genaamd hypnagogie is een staat van bewustzijn die ervaren wordt in de periode tussen het wakker zijn en in slaap vallen. Tijdens deze fase kun je verschillende sensaties ervaren. Het kan zijn dat je ze allemaal ervaart of maar 1 of enkele. Dat is per poging elke keer weer verschillend,en het ligt er ook aan of je de slaapverlamming bewust oproept. Lees verder

Slaapverlamming opwekken

Je kan ervoor zorgen dat je bewust in de slaapverlamming terecht komt zonder je bewustzijn te verliezen. Bij deze techniek val je niet in slaap, in ieder geval niet bewust. In het kort komt het er op neer dat bij je normale bewustzijn blijft terwijl je lichaam gaat slapen en op die manier in de slaapverlamming terecht komt. Het is echter makkelijker gezegd dan gedaan, helaas. En het kan nog eens heel beangstigend zijn ook! Slaapverlamming is een veelvoorkomend symptoom van de slaapstoornis narcolepsie. Mensen met narcolepsie hebben een verstoord dag en nacht ritme waardoor de hersenen minder onderscheid kunnen maken of het lichaam in ruststand of slaapstand is. Lees verder