Wat is droomtherapie?
Droomtherapie is een transformerende mix van mindful slapen, lucide dromen en dagdromen. Droomtherapie gaat een stap verder dan alleen maar lucide dromen omdat je leert niet alleen lucide in je droom te zijn, maar ook in deze wakkere realiteit. Op die manier kun je een basis leggen voor een gelukkiger, gezonder leven.
Neurobiologie, cognitieve psychologie en neurowetenschappen laten zien hoe belangrijk dromen is voor onze geestelijke gezondheid en welzijn. In de jaren tachtig ontdekte biofysica- en fysiologie-onderzoeker Dr. Candace Pert een complex biochemisch communicatienetwerk tussen lichaam en geest.
Immuuncellen hebben receptoren voor neuropeptiden, of de 'moleculen van emotie', die tijdens elke emotionele toestand vrijkomen. Als sterke emoties niet op de juiste manier worden verwerkt, worden ze opgeslagen op cellulair niveau. Deze overtollige emoties komen tijdens het dromen tot bewustzijn en dit kan uiteindelijk tot ziektes leiden in ons lichaam. Dromen helpen ons onze emoties te verwerken en is dus heel goed voor onze gezondheid!
We trekken van alles in ons leven aan door gedachten en beelden die opgeslagen worden in ons brein. In dromen komen we oog in oog te staan met beelden in ons diepe onbewuste. Door met onze dromen te werken, kunnen we onze "droomfilm" veranderen en daardoor stellen we ons in staat om op een diep niveau te transformeren. En als we transformeren, doen we dat ook met ons leven .
Hoe 'werken we met onze dromen'?
Een manier om met een droom te werken is door er lucide in te worden en de confrontatie in de droom aan te gaan. Stel dat je wordt achtervolgd door iemand, draai je dan om en ga met diegene in gesprek. Waarom achtervolg je mij? Je zal versteld staan naar de inzichten die je krijgt over je angsten waar je vervolgens mee aan de slag kunt.
Als we weten dat we dromen, kunnen we reageren op een droom. Luciditeit is een krachtig hulpmiddel om ons te helpen onszelf op diepe niveaus te helen. Maar je hoeft geen lucide dromer te zijn om op helende manieren met je onbewuste beelden te werken.
Dat is het mooie van droomtherapie, we kunnen onze dromen helderder maken door droomwerk te doen nadat we wakker zijn geworden. Op deze manier kun je de aandacht leggen op niet-lucide dromen, nachtmerries en de meest verbijsterende dromen die voorbijkomen in onze nachten.
Er zijn een groot aantal manieren om therapeutisch met dromen aan de slag te gaan. Om een voorbeeld te geven : al tientallen jaren onderzoekt Dr. Barry Krakau nachtmerries, waar nachtmerrie-patiënten het verhaal van hun slechte droom herschrijven zodat het een betere afloop heeft. Je kunt het bewijs zien in deze studie
Door aandachtig te verbinden met onze nachtelijke dromen, openen we de deur naar ons onderbewustzijn. Dromen zijn spiegels - weerspiegelen onze zorgen, fantasieën, angsten, spijt en verlangens. Dromen laten ons de toestand van onze ziel zien. Wanneer we communiceren met onze dromen, beginnen we ons leven duidelijker te zien - en beginnen we te begrijpen hoe we kunnen handelen om ons leven ten goede te veranderen.
Wanneer we inzicht krijgen in de pijnlijke emoties of onaangename beelden die we in onze dromen ervaren, beginnen we te zien wat we in ons leven moeten veranderen .
Als je nog nooit een lucide droom hebt gehad, is de nieuwsgierigheid naar hoe deze dromen aanvoelen waarschijnlijk groot. Het is een ervaring die moeilijk onder woorden te brengen is, toch ga ik het proberen. Je fysieke en emotionele zintuigen worden enorm versterkt. Er zijn ontelbare verschillende sensaties en percepties die kunnen voorkomen in lucide dromen. Lees verder