"Dromen zijn echt zolang ze duren... Kunnen we meer over het leven zeggen?" 

Stephen LaBerge

 

Bewustzijnsontwikkeling en lucide dromen

De lucide droomwereld is de perfecte plek om aan je bewustzijn te werken! Je kan er namelijk zonder risico’s, schaamte, angst of wat je ook in de weg zou staan tijdens deze wakkere realiteit, aan alles werken wat je je maar kunt bedenken. Tijdens een lucide droom bevindt je je namelijk IN je bewustzijn! Je eigen wereld waarin jij de maker bent en beschikking hebt tot alle informatie die jou aangaat, waarin alles te raadplegen is, van je verleden tot je toekomst. Ga bijvoorbeeld het gesprek met jezelf aan in de lucide wereld en kom erachter wat je nou echt wilt! Er zijn ontelbare mogelijkheden om aan je eigen bewustzijn te werken, dat is voor iedereen weer anders. Maar we hebben allemaal wel 1 gezamenlijk doel denk ik, en dat is dat we door een betere staat van bewustzijn een gelukkiger leven kunnen leiden.

Het bewustzijn, wat is dat nou eigenlijk? Het woord zelf zegt het al natuurlijk, bewust zijn. En we kunnen ons van zoveel dingen bewust zijn, het is dus maar net waar je je aandacht opricht. Bewustzijn is een reflectie op indrukken uit de buitenwereld, bijvoorbeeld van mensen, voorwerpen of licht, en uit de binnenwereld, bijvoorbeeld van emoties, gedachten of behoeften. Het bewustzijn is weten of ervaren wat er zowel zintuiglijk als cognitief in jezelf omgaat, met eventueel de mogelijkheid om daarover op een bepaalde manier te kunnen communiceren.

Maar het bewustzijn is natuurlijk nog veel meer en het is ook 1 groot mysterie. waar komt ons bewustzijn vandaan en hebben we nog bewustzijn wanneer we zijn overleden, Dat zijn twee hele grote vragen van het leven. Het feit dat we ook bewustzijn kunnen hebben tijdens een droom vind ik werkelijk fascinerend. Het is alleen zo jammer dat het nog steeds zo onbekend is en/of in de categorie “zweverig” wordt geplaatst. Terwijl het al bijna 44 jaar!! geleden wetenschappelijk bewezen is. Het is inmiddels bewezen dat tijdens een lucide droom bepaalde delen in de hersenen actief zijn, de rechtse dorsolaterale prefrontale cortex en de precuneus. Deze gebieden zorgen er dus voor dat we ons bewust kunnen zijn van onszelf. Veel verder zijn ze helaas nog niet met de wetenschap, maar het mooie is dat we het niet alleen aan de wetenschap hoeven over te laten.

Elke slaapcyclus heeft iedereen de kans om 1 of meerdere lucide dromen te ervaren en er zijn inmiddels al duizenden succesverhalen van mensen die door middel van lucide dromen een beter leven leiden dan voorheen. Aan die verhalen kan de wetenschap natuurlijk niet toppen, de lucide wereld is DE wereld om aan onszelf te werken zodat we steeds maar weer een betere versie van onszelf kunnen worden. En ook al heb je niks om ‘aan te werken’, dan is het nog te gebruiken voor ontspanning op een manier die je in deze wakkere realiteit nooit zal kunnen ervaren.  

Het is een staat van bewustzijn die je echt moet ervaren voordat je mijn enthousiasme snapt en helaas zal je er ook heel bewust mee aan de slag moeten om überhaupt een lucide droom te krijgen, maar ik garandeer je, het is werkelijk de moeite waard!