"Dromen zijn echt zolang ze duren... Kunnen we meer over het leven zeggen?" 

Stephen LaBerge

Lucide dromen zijn onzin!

Tjsa, dit is een zin die ik inmiddels al veel gehoord heb. Er zijn nou eenmaal mensen die niet in lucide dromen geloven tot ze zelf een lucide droom mogen ervaren. Lucide dromen zijn lang geleden al wetenschappelijk bewezen en er is inmiddels zoveel onderzoek naar gedaan, dat het ontkennen van lucide dromen zou neerkomen op het ontkennen van de wetenschap.

Wat lucide dromen onderscheidt van typisch dromen, is dat de dromer het gevoel heeft zich bewust te zijn van het feit dat hij in een droom is. De dromer kan ook in staat zijn om de gebeurtenissen die zich in de droom voordoen te sturen. Of het nu lucide of een normale droom, dromen bevatten elementen die niet aanwezig zijn in onze normale wakkere realiteit. Bewustzijn van de mysterieuze en ongewone kwaliteiten die betrokken zijn bij dromen zijn eeuwenlang onderzocht door sjamanen, traditionele genezers, verhalenvertellers en filosofen.

Sommige mensen ontwikkelen lucide droomvaardigheden als bijna een aangename vorm van entertainment en anderen zien weer een spiritueel aspect aan de beoefening van lucide dromen. 

Lucide dromen is zeker een onderwerp dat verder onderzoek waard is. Het kan een andere manier bieden om het leven te verbeteren of problemen op te lossen. Het kan therapeutische waarde hebben, misschien bij het helpen omgaan met enkele van de symptomen van PTSS.

Het eerste wetenschappelijke bewijs

Bij het ontwaken beschreef de proefpersoon hoe hij zich plotseling realiseerde dat hij droomde en bewust de afgesproken signalen maakte voordat hij de lucide droomervaring voortzette. Het waren de eerste signalen die vanuit een lucide droom werden gecommuniceerd.


Hoe voelen lucide dromen aan? (update)

Probeer je dit voor te stellen: Je ben in een kamer of loopt door een straat en er is overal leven om je heen. Er lopen mensen rond, vogels vliegen in de verte, auto's rijden door de straat. Dit alles gebeurt om je heen en je wordt vervolgens getroffen door een gevoel van macht. Je WEET dat je dit allemaal creëert, dat het allemaal in je hoofd zit.

Neuroplasticiteit en lucide dromen

Jezelf verbeteren tijdens je slaap, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is het inmiddels bewezen dat het kan! Eerst even wat uitleg over het woord neuroplasticiteit, de algemene definitie van het woord is de mogelijkheid voor de hersenen om zich te herstellen en herstructureren.