"Dromen zijn echt zolang ze duren... Kunnen we meer over het leven zeggen?" 

Stephen LaBerge

Technieken om meer lucide dromen te krijgen: MILD

MILD staat voor Mnemonic Induced Lucid Dreaming (vertaald; Mnemonisch Geïnduceerde Lucide Droom). MILD komt er op neer dat je sterk de intentie hebt om je te herinneren dat je droomt. Maar dat klinkt ook weer te simpel, want die sterke intentie hebben we natuurlijk hier over het algemeen allemaal wel.

Deze techniek kan je uitvoeren voordat je gaat slapen, als je midden in de nacht wakker wordt of in combinatie met de WBTB techniek. Doordat je dan al in je REM slaap bent geweest, kom je ook veel sneller weer in je REM slaap terrecht en kun je dus ook zonder je bewustzijn te verliezen direct in de droom terrecht komen.
Je gaat in bed liggen en ontspant al je spieren van top tot teen. Als je helemaal ontspannen bent kun je jouw meest fijne slaaphouding aannemen. Dan kan je je gaan concentreren op de intentie om te gaan herkennen dat je droomt. Je zou bijvoorbeeld je laatste droom kunnen gaan herbeleven. Je speelt de droom steeds in je hoofd af en probeer er echt een zo compleet mogelijke film van te maken door middel van visualisatie.
Stel, tijdens je laatste droom was je op het strand. Stel je voor dat je over het zand loopt, probeer het (warme) zand onder je voeten te voelen. Voel de wind door je haren gaan, hoor en ruik de zee, zie de meeuwen, de andere mensen op het strand, de strandhuisjes en zo kan je vast steeds meer details aan de droom toevoegen. Zorg ervoor dat het zo realistisch mogelijk wordt.
Als je merkt dat je in je droom bent, doe een reality check. Dan kijk je of je aan het dromen bent. Je kan dit doen door in je arm te knijpen of door je neus dicht te knijpen en proberen te ademen door je neus. Als je geen pijn voelt bij het knijpen en je kan ademen droom je.

Je kan in plaats van visualiseren ook je voornemen om lucide te gaan dromen, een sterke intentie nemen, zo sterk dat je er zelf in gelooft! De intentie bestaat uit een affirmatie (mantra), een zinnetje dat je steeds hard op of in gedachten herhaald.
Ik ben er van overtuigd dat het beste is om zelf een affirmatie te maken en niet een bestaande van internet te kiezen. Maar dat moet ieder voor zichzelf bepalen natuurlijk. Het is een kwestie van proberen en uitzoeken wat voor jou het beste werkt. Zorg in ieder geval ervoor dat je een affirmatie kiest waar je jezelf prettig bij voelt en die je vol overtuiging kan denken of zeggen. Je moet er zelf in geloven!

Enkele tips in het maken van een goede affirmatie: 

* Ten eerste, zorg dat het niet een te lange zin is. Aangezien je de zin constant herhaalt is het niet zo handig om een zin te kiezen die lang is en waarover je wellicht struikelt of over na moet denken.

* Het schijnt beter te zijn om het woord "lucide droom" te vermijden, in plaats daarvan kun je zeggen "realiseer ik me dat ik droom". Dit is omdat je onderbewustzijn wellicht niet compleet begrijpt wat een lucide droom is. 

* Ten derde, is het goed toe te voegen wanneer je je wilt realiseren dat je droomt, bijvoorbeeld door toe te voegen "de volgende keer dat ik droom". 

* Belangrijk is om te zeggen dat het zal gebeuren, niet dat je wilt dat het gebeurt. Je kunt altijd wel zeggen dat je iets wil, maar het gaat er nu om dat het ook echt gebeurt.

Je prospectieve geheugen is een gedeelte van je geheugen dat je helpt herinneren aan dingen die in de toekomst gebeuren. Het wordt ook wel gezien als het herinneren te herinneren. Een voorbeeld hiervan is als je naar een winkel gaat en je moet niet vergeten om kaas mee te nemen. Als je dan in de winkel staat en je herinnert dat je kaas mee moet nemen heb je je prospectieve geheugen gebruikt. Als je MILD gebruikt dan vertel je jezelf in feite dat je je zult herinneren te herinneren dat je droomt. Dus als je MILD uitvoert dan gebruik je je prospectieve geheugen. Als je prospectieve geheugen dus beter is dan is je kans op succes met MILD ook beter.

Je kunt je prospectief geheugen gedurende de dag trainen. Er is een makkelijke oefening hiervoor. 

  • Denk aan iets wat je over 10 minuten gaat doen, bijvoorbeeld iets uit de koelkast pakken.
  • Zeg tegen jezelf op het moment dat je bij de koelkast staat, dat je je herinnert dat dit iets 'speciaals' is (namelijk de oefening voor je prospectieve geheugen)
  • Probeer er nu niet te veel meer aan te denken

Als je je daadwerkelijk herinnerde dat er iets 'speciaals' was dan is deze geheugen oefening geslaagd. Maak je geen zorgen als je de eerste keren niet slaagt. Het is vrij normaal dat dit niet lukt. Je prospectief geheugen wordt naarmate de tijd vordert beter, blijf gewoon oefenen. Het beste is om deze oefening meerdere keren per dag uit te voeren met verschillende dingen. Na een tijdje zul je dan zien dat je je steeds vaker herinnert dat er iets speciaals was en is je prospectief geheugen dus beter geworden.

Wees geduldig! MILD heeft soms wat tijd nodig om te werken en het is ook echt niet raar dat MILD de eerste keren dat je het probeert niet werkt. Geef het wat tijd en blijf oefenen. Als het echt niet werkt probeer dan een keer een andere techniek.


Andere technieken: