"Dromen zijn echt zolang ze duren... Kunnen we meer over het leven zeggen?" 

Stephen LaBerge

Ben je nu aan het dromen?

Waarom zou je je moeten afvragen of je nu áan het dromen bent? Tuurlijk ben je niet aan het dromen! Je kan het eigenlijk gelijk al met 99% zekerheid zeggen dat je nu niet het dromen bent. Maar dat is het nou juist, doordat je er te weinig aandacht aan besteedt is het niet iets waar de hersenen zich mee bezighouden. En zo ook in de droom dus, want ja.. ook daar vinden we op dat moment dat we toch echt niet aan het dromen zijn. Omdat we zo gewend zijn om de realiteit te ervaren zoals hij komt. Zonder ons bewustzijn daarbij te betrekken.

En dat is ontzettend zonde! Want als we ons elke nacht in 1 van de vele dromen (meestal 7 a 8), zouden afvragen of we aan het dromen waren, hebben we elke nacht de kans om een geweldig avontuur te beleven!

Met dit artikel wil ik je dus aan het werk gaan zetten! Het kost bijna geen moeite maar je zal zien dat je na verloop van tijd, het gaat overnemen in je dromen! Doe de reality checks op allerlei momenten op de dag, maar niet volgens een vaste routine. En vooral, juist extra bewust, bij situaties die bijna nooit voorkomen. Dat is bij dromen immers ook zo.

Het is super simpel! Hoe ik het zelf altijd doe is via de adem methode. Knijp nu maar eens je neus dicht en probeer te ademen…

Lukt niet he? 😊 Maar in een (lucide) droom dus wel! Waarom ik lucide tussen haakjes heb gezet, is omdat je op dat moment nog niet volledig lucide bent. Je moet de droom nog gaan stabiliseren. Daarover lees je hier meer.

Nadat je op die manier hebt bevestigd dat je niet aan het dromen bent kan je nog een aantal andere reality checks doen:

  • Lichtknoppen werken nooit in een droom. Probeer het maar en je zal zien dat de lichtsterkte hooguit een klein beetje verandert of zelfs helemaal niet.
  • Klokken werken ook heel erg slecht. Soms kun je er wel de tijd vanaf lezen, maar als je dan even weg kijkt en nog een keer probeert zul je zien dat er een totaal andere tijd staat.
  • Als je in een droom van kamer A naar kamer B loopt en vervolgens weer door dezelfde deur terug loopt, zul je nooit meer op kamer A uitkomen.
  • Je kunt je in je droom niet herinneren wat je 10 minuten geleden hebt gedaan.
  • Je kunt in een droom door de muur lopen. Of makkelijker te proberen: je kunt met je ene hand door je andere hand heen gaan.
  • Je kunt rennen zonder moe te worden (dat zou wat zijn; moe worden in je slaap!).
  • Het is moeilijk om iets te lezen in je droom, en ook hetgeen je probeert te lezen verandert continue (en is vaak ook totale onzin)