"Dromen zijn echt zolang ze duren... Kunnen we meer over het leven zeggen?" 

Stephen LaBerge

Slaapverlamming opwekken

Je kan ervoor zorgen dat je bewust in de slaapverlamming terecht komt zonder je bewustzijn te verliezen. 

Bij deze techniek val je niet in slaap, in ieder geval niet bewust. In het kort komt het er op neer dat bij je normale bewustzijn blijft terwijl je lichaam gaat slapen en op die manier in de slaapverlamming terecht komt. Het is echter makkelijker gezegd dan gedaan, helaas. En het kan nog eens heel beangstigend zijn ook, dat kan je lezen in de volgende reactie:

"Ik weet dat ik in mijn bed lig, in mijn kamer. Ik ben me er van bewust dat ik slaap. Ik kan niets zien, maar ik voel de aanwezigheid van iets of iemand en ik heb een drukkend gevoel op mijn borst. Ik wil nú wakker worden, maar ik kan me niet bewegen of geluid maken. Als ik eindelijk in staat ben mijn ogen open te doen zie ik iemand achter mijn bed verdwijnen."

Slaapverlamming is een veelvoorkomend symptoom van de slaapstoornis narcolepsie. Mensen met narcolepsie hebben een verstoord dag en nacht ritme waardoor de hersenen minder onderscheid kunnen maken of het lichaam in ruststand of slaapstand is. Ook mensen zonder narcolepsie kunnen bewust terecht komen in de slaapverlamming. Dit kan veroorzaakt worden door slaapgebrek, een onregelmatig slaappatroon of stress. Hierdoor komt slaapverlamming ook vaker voor bij mensen met onregelmatige werkdiensten.

Om slaapverlamming bewust op te wekken om op die manier direct in een lucide droom terecht te komen wordt de "WILD" methode toegepast. Je moet je hersenen gaan laten denken dat je lichaam aan het slapen is, zodat je overgaat in de droommodus.

Het beste kan je op je rug in bed liggen in een comfortabele houding. Vervolgens ga je heel je lichaam van top tot teen ontspannen. Begin eerst met steeds dieper en trager in- en uit te ademen vanuit je buik. (bijvoorbeeld: adem 4 seconden in, houd je adem in voor 4 seconden en adem vervolgens uit voor 4 seconden).

Als je een trage ontspannen ademhaling hebt bereikt, ontspan je elk spiertje in je lichaam van boven naar onder. Ontspan eerst je hoofd (mond, lippen, ogen gesloten, wangen, kaken) daarna je nek, schouders, vervolgens je armen, handen enzovoort tot je heel je lichaam hebt gehad.

Ook mentaal moet je je ontspannen. Laat je gedachten wegvloeien en stuur ze weg. Laat je innerlijke stem zwijgen en visualiseer bijvoorbeeld dat je in een bed ligt op een ontspannende plek in de natuur. Laat alles los, ga alles gaan, en laat jezelf dieper ontspannen. Steeds als je afdwaalt begin je weer opnieuw.

Na een tijdje gaan je hersenen een aantal testen uitvoeren op je lichaam. Je gaat de neiging hebben om van positie te veranderen of je krijgt jeuk op bepaalde plaatsen van je lichaam. Negeer het en blijf absoluut stil en ontspannen liggen. Als je je beweegt, zal je weer opnieuw moeten beginnen.

Voor deze methode heb je dus heel wat geduld nodig, want het hele proces tot aan de slaapverlamming kan tot 30 minuten duren! Hoe ontspannender jij bent, hoe eerder de slaapverlamming in werking zal treden!