"Dromen zijn echt zolang ze duren... Kunnen we meer over het leven zeggen?" 

Stephen LaBerge

Waarom iedereen lucide zou moeten dromen!!

Er zijn grote voordelen die we allemaal zouden kunnen bereiken. Een lucide droom is namelijk het ideale platform om je staat van zelfbewustzijn te onderzoeken, met al je zintuigen geactiveerd. Ik kan het zeker een unieke menselijke ervaring noemen. Bovendien biedt een lucide droom belangrijke voordelen die ons allemaal raken, ongeacht onze cultuur, overtuigingen of levensomstandigheden. Uiteindelijk denk ik dat al deze voordelen samen een serieuze rol kunnen spelen voor de mensheid in zijn algeheel!

De reden waarom de meeste mensen in eerste instantie lucide dromen nastreven is om even uit het leven te stappen en iets doen wat ze normaal nooit zouden kunnen doen. Bijvoorbeeld om hun idool te ontmoeten, om een ​​dag uit het leven van Tom Cruise na te spelen, of om als een adelaar te vliegen over een adembenemend landschap. Het is een volkomen geldige motivatie voor het willen hebben van lucide dromen. We hebben allemaal onvervulde verlangens en deze manier van dromen is een geweldige manier om verschillende situaties in een verbluffende hyperrealiteit te ervaren. Als ervaren lucide dromer kun je alles wat je maar wilt manifesteren, je verbeeldingskracht kan je op volle toeren laten werken.

Wanneer je je bewust wordt in de droomstaat, heb je een verbazingwekkende kans om een ​​levendige en tastbare droomwereld te ervaren die helemaal niet echt is. Het is geestverruimend. Denk daar maar eens over na: in een slaaptoestand, waarin je lichaam slechts de kleinste hoeveelheden externe prikkels verwerkt, is je interne wereld net zo rijk als altijd. Je brein reproduceert op realistische wijze een wereld met huizen, bomen, zwaartekracht, lucht, emoties, atomen (in feite alles wat je maar kunt bedenken) en het voelt allemaal heel, heel echt aan.

Hoewel je wel beperkt bent tot de reikwijdte van je eigen ervaringen en onbewuste verbeeldingskracht, is de lucide droomwereld echt een geweldige plek met een capaciteit om de werkelijkheid na te bootsen. Het heeft de potentie om de manier waarop we de wereld om ons heen zien veranderen voor de rest van ons leven. Op het moment dat je herkent dat je droomt, creëert dat een adrenalinestoot en een gevoel van opwinding. Deze geweldige ervaring blijft voor altijd bij je, tijdens de droom en bij het ontwaken, net als een gewone herinnering. Veel van mijn lucide dromen hebben veel van mijn wakkere dagen gekleurd, en dat gevoel kan ik ook nog steeds oproepen.

Of je nu een beginner bent of een professionele oneironaut, we genieten allemaal van de staat van bewust dromen en nemen zalige nieuwe ervaringen met zich mee. Zulke dromen kunnen euforisch van aard zijn en herinneringen en inzichten creëren die je de rest van je leven bijblijven en zelfs je leven kunnen veranderen. Het gevoel is misschien wel een van de beste natuurlijke hoogtepunten die we kunnen creëren, in dezelfde klasse als springen uit een vliegtuig, bungeejumping of verliefd worden.

Ik geloof dat als alle mensen de kracht van lucide dromen zouden gaan benutten, onze cultuur, kunst, technologie, wetenschap en overtuigingen zich snel in een nieuwe richting zouden gaan begeven.

  • Wat als elke uitvinder opeens een doorbraak zou hebben nadat hij een lucide droom had over een nieuwe innovatie?
  • Wat als elke kunstenaar plotseling diepgaande, op dromen geïnspireerde kunstwerken gaat produceren?
  • Wat als elke wetenschapper plotseling theoretische problemen kon oplossen die hen eerder hadden laten zitten?

Kortom, als we allemaal toegang zouden hebben tot lucide dromen en deze op een productieve manier zouden gebruiken als onderdeel van onze bestaande loopbaan, hobby's, relaties en persoonlijke levens, dan zouden we een ongeëvenaarde kracht in werking zetten! Het menselijk ras zou hierdoor zeker worden verrijkt, zowel individueel als universeel. En dat is de reden waarom het mijn missie is om heel Nederland bekend te maken met lucide dromen! 

Verschillende lagen van luciditeit

De lagen van de lucide droom geven aan op welk niveau het bewustzijn zich bevind tijdens een droom, dus hoeveel je je echt bewust bent dat je aan het dromen bent. Soms ben je er namelijk van bewust dat je droomt, maar je kan de droom zelf niet veranderen, je bent dan niet volledig lucide. De pre-lucide droom: Deze fase wordt veel ervaren door mensen die veel bezig zijn met lucide dromen, maar er nog nooit een hebben gehad. De dromer denkt zich bewust te zijn van zijn droom, maar is dit in werkelijk niet. Lees verder

Lucide (mindful) door het leven gaan

In dromen gebeuren de meest bizarre dingen en alles lijkt altijd maar volkomen normaal, tot het moment dat je wakker wordt en beseft dat het maar een droom was. De vraag "hoe kan het nou toch dat ik in deze droom niet lucide ben geworden?", heb ik mezelf ontzettend vaak gesteld. Het antwoord daarop zit hem in de bewustwording, het 'lucide door het leven gaan' oftewel mindful. Naar mijn idee is het doel van lucide dromen niet om je leven te gaan verslapen maar om je bewustzijn te vergroten van je dagelijkse bestaan. Wanneer je leert om in je dagelijkse leven meer mindful te zijn, wordt je automatisch beter bewust van je omgeving, handelingen, beslissingen en keuzes. Lees verder