"Dromen zijn echt zolang ze duren... Kunnen we meer over het leven zeggen?" 

Stephen LaBerge

Lucide (mindful) door het leven gaan

In dromen gebeuren de meest bizarre dingen en alles lijkt altijd maar volkomen normaal, tot het moment dat je wakker wordt en beseft dat het maar een droom was. De vraag "hoe kan het nou toch dat ik in deze droom niet lucide ben geworden?", heb ik mezelf ontzettend vaak gesteld. Het antwoord daarop zit hem in de bewustwording, het 'lucide door het leven gaan' oftewel mindful.

Naar mijn idee is het doel van lucide dromen niet om je leven te gaan verslapen maar om je bewustzijn te vergroten van je dagelijkse bestaan. Wanneer je leert om in je dagelijkse leven meer mindful te zijn, wordt je automatisch beter bewust van je omgeving, handelingen, beslissingen en keuzes. Dit bewust zijn tijdens je wakkere staat zorgt er automatisch ook voor dat je je meer lucide gaat gedragen in de droomwereld. Waardoor de kans op een lucide droom met het bewustzijnsniveau van absolute luciditeit alleen maar groter wordt.

Door vaker in het moment te leven zul je je veel sneller voordelen ervaren, minder stress, minder gejaagdheid en minder zorgen. In ruil daarvoor krijg je meer rust, kalmte, vertrouwen, dankbaarheid, geluk en tevredenheid. Observeren in plaats van reageren noem ik het. 
Reality checks zijn een mooi onderdeel van even stil staan in het moment. Ze hebben één doel: controleren of je wakker bent of droomt. Dit doe je door op vaste momenten tijdens de dag je af te vragen of je aan het dromen bent. Om voor jezelf een goede reality check te bepalen moet je rekening houden met enkele factoren.

* Ze moeten makkelijk en vlot uit te voeren zijn.

* De uitkomst moet tijdens de dag anders zijn dan de uitkomst tijdens een droom. Bijvoorbeeld het licht aan en uit doen, doordat het in een droom anders werkt kan je makkelijk onderscheiden of je wakker bent of droomt.

* Een goede trigger is erg belangrijk bij het creëren van een reality check. Door je dromen op te schrijven ga je droomonderwerpen herkennen en daar kan je dan je reality checks op af stemmen.
Ik zal in een ander artikel terugkomen op voorbeelden.

De dag bewust afsluiten doe door dagelijks naar bed te gaan met een doel. Het doel is bijvoorbeeld dat je die nacht een lucide droom wilt hebben, dus voor je gaat slapen herhaal je voor jezelf dat je zult lucide dromen. Herhaal het zo vaak dat je er zelf van overtuigd dat het deze nacht ook echt gaat lukken. En ga dan slapen zoals je altijd gewend bent.

Al kun je maar een paar keer van je nachtelijke 'black-outs' tot luciditeit komen, dan is dat al zo een geweldige stap in de goede richting dat het tot een opmerkelijke verheldering van je kijk op de dingen kan leiden in het dagelijkse leven.
Plotseling merk je dat je helder ofwel lucide bent in situaties waarin je meestal op "automatische piloot" doorheen ging.