"Dromen zijn echt zolang ze duren... Kunnen we meer over het leven zeggen?" 

Stephen LaBerge

Wat zijn lucide dromen?

Het begrip 'lucide droom' werd voor het eerst gebruikt door een Nederlandse psychiater en schrijver, Frederik van Eeden. In een artikel getiteld 'A Study of Dreams' zou hij het voor het eerst gebruikt hebben. Met de term 'lucide' verwees hij naar de heldere staat waarin de dromer zich bevindt. Je bent tijdens het dromen ervan bewust dat je droomt. 

Luciditeit begint meestal midden in een gewone droom, opeens realiseer je je dat de situatie niet echt kan zijn, meestal nadat er iets onmogelijks of ongebruikelijks gebeurt, bijvoorbeeld vliegen. Sommige mensen worden lucide zonder duidelijke aanwijzing.

De mate van luciditeit kan variëren. Bij een hoge mate van luciditeit heb je in de gaten dat de gebeurtenissen zich in je hoofd afspelen, dat er geen echt gevaar dreigt, dat je in werkelijkheid in bed ligt en ieder moment wakker kan worden. Bij een lage mate van luciditeit ben je bewust genoeg om de gebeurtenissen te sturen, maar onvoldoende om je te realiseren dat ze niet echt zijn. De meeste lucide dromers beschrijven hun dromen vaak als spannend, kleurrijk, levensecht en een fantastische ervaring. Een volledig lucide droom kan zo volslagen realistisch overkomen dat veel mensen denken dat ze een volkomen andere dimensie, een andere realiteit zijn binnengetreden. En in feite is dat ook zo, alleen het is geen dimensie ergens in de ruimte ofzo, het is de ruimte in jezelf.

Een lucide droom heeft echt ontzettend veel details. Als je je hand op je hart legt dan voel je het kloppen, en dat terwijl zowel je hand als je hart uit ‘dromenstof’ bestaan. Zo voel je ook gewoon de zon op je huid, pijn prikkels, je proeft smaken en zo kan ik nog wel even doorgaan. Een lucide droom zorgt voor een soort 'hyperrealiteit' en dat zorgt ervoor dat je zintuigen zich niet meer beperken tot de fysieke organen. Om een voorbeeld te noemen: mijn gezondheid is in het echte leven niet helemaal optimaal, maar binnen een lucide droom is het perfect, geen enkele lichamelijke klachten.

In een lucide droom kan het er hetzelfde uit zien als in de gewone wereld, maar gelukkig gelden er niet dezelfde regels. In een lucide droom kun je vliegen, dingen met je gedachten verplaatsen, telepathisch communiceren, het verhaal van de droom helemaal aanpassen naar je eigen wil, de mogelijkheden zijn echt onbeperkt. In feite is een lucide droom een ingewikkelde mentale constructie die zo echt kan lijken dat je vraagtekens gaat zetten bij de aard van de dagelijkse werkelijkheid. Hierover is een mooie film gemaakt; Inception. Echt een absolute aanrader!

Dat betekent absoluut niet dat lucide dromers het risico lopen om het contact met de werkelijkheid kwijt te raken, in feite juist het tegendeel. Wanneer je eenmaal de werkelijkheid van het droomlandschap doorziet en weet dat het een illusie is, ben je veel bewuster om illusies te herkennen als je wakker bent. Je wordt er mentaal stabieler en zelfbewuster van.

De afgelopen en de nog komende jaren is er een ontzettende grote ontwikkeling in de wetenschap gaande. Men heeft lange tijd gedacht dat ‘je een oude hond geen nieuwe kunstjes kunt leren’. Maar door een ontdekking in de neurowetenschapneuroplasticiteit geheten – wordt er nu anders gekeken naar de hersenen die de volwassenheid hebben bereikt. neuroplasticiteit is een term die verwijst naar het vermogen van de hersenen om te veranderen en zich aan te passen in reactie op nieuw aangeleerde en herhaalde acties en het kan dus worden bereikt door middel van lucide dromen.

Ons neurologisch stelsel maakt geen onderscheid tussen wat je meemaakt als je wakker bent en wat je meemaakt als je lucide droomt. Door ons iets voor te stellen kunnen we ons helaas geen technieken aanleren, maar door het daadwerkelijk te doen wel. Dat betekent dat je jezelf vaardigheden kunt aanleren in je lucide dromen en dat je daardoor blijvende veranderingen kunt aanbrengen in je hersenweefsel.

Lucide dromen zijn dus niet alleen leuk maar ze kunnen ook heel erg nuttig zijn!


Hoe voelen lucide dromen aan?

Als je nog nooit een lucide droom hebt gehad, is de nieuwsgierigheid naar hoe deze dromen aanvoelen waarschijnlijk groot. Het is een ervaring die moeilijk onder woorden te brengen is, toch ga ik het proberen.

Je fysieke en emotionele zintuigen worden enorm versterkt. Er zijn ontelbare verschillende sensaties en percepties die kunnen voorkomen in lucide dromen. Met daarbij in gedachten te houden dat geen twee lucide dromen hetzelfde zijn, en dat de intensiteit die je in een lucide droom ervaart, hangt af van het niveau van de luciditeit op dat moment. Lees verder

Neuroplasticiteit en lucide dromen

Jezelf verbeteren tijdens je slaap, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is het inmiddels bewezen dat het kan! Eerst even wat uitleg over het woord neuroplasticiteit, de algemene definitie van het woord is: 

"Neuroplasticiteit, of neurale plasticiteit, laat neuronen zowel anatomisch als functioneel regenereren, en om nieuwe synaptische verbindingen te vormen. Hersenplasticiteit, of neuroplasticiteit, is de mogelijkheid voor de hersenen om zich te herstellen en herstructureren."  Lees verder

De geschiedenis achter lucide dromen en het wetenschappelijk bewijs.

Het eerste officiële wetenschappelijke bewijs van lucide dromen kwam wonderbaarlijk genoeg pas laat in de geschiedenis, namelijk in 1975. Ze hebben eerst in zelfgebouwde vliegtuigen gevlogen voordat wetenschappers durfde te beweren dat we kunnen vliegen in onze dromen. Dat wil niet zeggen dat lucide dromen vroeg in de geschiedenis niet bestonden. In de geschiedenis is bekend dat de eerste verhalen van de droomreizigers komen van de Aborigines, vanaf het moment dat ze voor het eerst begrepen hoe een deel van het universum werkt. Lees verder