"Dromen zijn echt zolang ze duren... Kunnen we meer over het leven zeggen?" 

Stephen LaBerge

 

Neuroplasticiteit en lucide dromen

Jezelf verbeteren tijdens je slaap, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is het inmiddels bewezen dat het kan! Eerst even wat uitleg over het woord neuroplasticiteit, de algemene definitie van het woord is: 

"Neuroplasticiteit, of neurale plasticiteit, laat neuronen zowel anatomisch als functioneel regenereren, en om nieuwe synaptische verbindingen te vormen. Hersenplasticiteit, of neuroplasticiteit, is de mogelijkheid voor de hersenen om zich te herstellen en herstructureren." 

Onze hersenen bestaan naar schatting uit ongeveer 86 miljard neuronen. Deze neuronen zijn met elkaar verbonden via synapsen die continue informatie met elkaar uitwisselen. Hoe vaker een verbinding in je hersenen wordt gebruikt, hoe sterker dat pad via de synapsen tussen de neuronen wordt. Het voordeel daarvan is dat je hersenen optimaal kunnen werken en je jezelf nieuwe vaardigheden kunt aanleren. Dat kan van alles zijn, zoals een taal, een sport, het bespelen van een muziekinstrument enz.

Er zijn verschillende vormen van plasticiteit, zo is het wanneer er in de linker hersenhelft een deel van de hersenen niet goed meer werkt, dan kan een ander deel in de rechterhersenhelft deze functie overnemen, dit wordt contralaterale plasticiteit genoemd. Wanneer een hersendeel wat zintuiglijke informatie verwerkte, bijvoorbeeld het zien, niet meer wordt gebruikt, dan kan dit deel van de hersenen een deel van het horen overnemen. Hierdoor hebben blinden mensen vaak een veel beter ontwikkeld gehoor, dit wordt crossmodale plasticiteit genoemd. De hersenen veranderen voortdurend op basis van de informatie die binnen komt. Wat gestimuleerd wordt, ontwikkelt zich en neemt ruimte in beslag, wat niet gestimuleerd wordt, wordt overgenomen door andere delen. 

Dit is allemaal heel mooi dat onze hersenen dit kunnen, maar dit wisten we natuurlijk al! We ervaren het immers allemaal zelf dagelijks. Maar de wetenschap is nog verder gekomen de laatste jaren, experimenten hebben namelijk aangetoond dat alleen al door de verbeelding te gebruiken de verbindingen ook sterker gemaakt kunnen worden! En laat een lucide droom nou net de sterkste verbeelding zijn die je kunt hebben op een niveau waar onze beelden het levendigst, reëelst en meest maakbaar zijn. Dan begrijp je natuurlijk heel goed dat lucide dromen de perfecte manier is om jezelf te trainen en jezelf nog meer verbeteren in wat je het liefst doet. Aangezien we ongeveer 6 jaar van ons leven slapen, kunnen we deze tijd ook mooi benutten.

In een lucide droom kan je dus gewoon doorgaan met oefenen van wat je overdag hebt geleerd, voor de hersenen is de herhaling genoeg om de verbinding te versterken. Het is door wetenschappers aangetoond dat je je brein gezond kan houden door middel van actieve mentale training. Een goede manier is om je hersenen dagelijks op de proef te stellen door allerlei breinoefeningen en spelletjes te spelen die je brein scherp houden. Als je bijvoorbeeld moeite hebt met concentreren, dan kan je die hersenactiviteit trainen. Maar ook als je gespannen bent en leert te ontspannen, ook dan maak je nieuwe verbindingen aan. Dat is natuurlijk een prachtig principe, maar toch geven we er vaak de voorkeur aan om niet te veranderen en oude paden te blijven bewandelen, waardoor we keer op keer oude patronen in denken en handelen bevestigen.

Oefen alvast je belangrijke presentatie voor een groot publiek. Werk aan jezelf vertrouwen. Ga verder met het beoefenen van de taal die je aan het bestuderen bent. Werk creatieve ideeën uit of krijg je fobie voor spinnen onder controle. Al deze dingen kan je aanpakken in een lucide droom! Doordat je direct de ervaring opdoet, wordt de verbinding in de hersenen vele malen sterker dan bij een normale verbeelding. Waardoor je al na 1 van zo een lucide droom al ontzettend veel profijt zal hebben in het dagelijkse leven!