"Dromen zijn echt zolang ze duren... Kunnen we meer over het leven zeggen?" 

Stephen LaBerge

Hoe voelen lucide dromen aan?

Als je nog nooit een lucide droom hebt gehad, is de nieuwsgierigheid naar hoe deze dromen aanvoelen waarschijnlijk groot. Het is een ervaring die moeilijk onder woorden te brengen is, toch ga ik het proberen.

Je fysieke en emotionele zintuigen worden enorm versterkt. Er zijn ontelbare verschillende sensaties en percepties die kunnen voorkomen in lucide dromen. Met daarbij in gedachten te houden dat geen twee lucide dromen hetzelfde zijn, en dat de intensiteit die je in een lucide droom ervaart, hangt af van het niveau van de luciditeit op dat moment.

Het fysieke gedeelte:

In deze realiteit ervaar je dagelijkse fysieke ervaring uit zintuiglijke interpretaties. De zintuigen van zicht, geluid, geur, aanraking en smaak laten je toe om je deze realiteit te laten ervaren.

In je dromen worden deze zintuigen op dezelfde manier toegepast vanuit je geheugen en verbeelding. Als je volledig lucide bent en de droom herkent, worden de prikkels voor de zintuigen extreem levensecht en veel intenser. Kleuren zijn mooier, geluiden komen beter binnen, je zicht is vele malen scherper.

Wanneer je bijvoorbeeld naar iets kijkt in deze realiteit, is er daadwerkelijke afstand tussen jou en het voorwerp naar waar je kijkt. Als het voorwerp ver weg staat, kan het wazig en onduidelijk lijken. Maar in je lucide dromen moet je je realiseren dat er eigenlijk geen afstand is. De afstand tussen jou en het object is een illusie omdat alle beperkingen worden gecreëerd door je overtuigingen. Als je dit door hebt kun je in een lucide droom van ver, heel duidelijk iets in extreme details zien.

Verwachtingen spelen een hele belangrijke rol bij wat je gaat ervaren in een lucide droom. Als je bijvoorbeeld iets wilt eten en je verwacht dat het slecht is, dan zal het dat ook zijn. Dat is met het gezichtsvermogen ook zo, heb je de overtuiging dat er wel een afstand is tussen jou en het voorwerp. Dan zal dat helaas ook zo zijn.

Het emotionele gedeelte:

Typische emoties in een lucide droom zijn positieve emoties zoals gelukzaligheid, opwinding, extase, liefde, dankbaarheid, verwondering, enz. En dan allemaal tegelijk. Dat is ook de reden dat veel mensen direct weer wakker schrikken, het is heel overweldigend. Welke emoties je ook ervaart, ze kunnen zich verhoogd voelen. Lucide dromen kunnen gevoelens zo veel verhogen dat je soms het gevoel hebt dat je een veranderde bewustzijnsstaat ervaart.

Daarmee kan je wel hele leuke dromen beleven:

  • Vraag de droom om je het grappigste ding te laten zien dat je ooit hebt gezien.
  • Vraag de droom om je toestanden van gelukzaligheid en extase te laten ervaren.
  • Vraag de droom om je in de meest vredige omgeving van de wereld te plaatsen.
  • Daarnaast kan je droomvragen stellen zoals, wat is je grootste angst? Wat is de betekenis van het leven? Hoe kan ik ware liefde vinden? Hoe kan ik in totale vrede zijn?

En op deze manier kan je heel wat leuke lucide avonturen beleven, die stuk voor stuk heel intens aanvoelen, intenser dan je ooit in deze realiteit zal mogen ervaren.