"Dromen zijn echt zolang ze duren... Kunnen we meer over het leven zeggen?" 

Stephen LaBerge

Hoe voelen lucide dromen aan?

Als je nog nooit een lucide droom hebt gehad, is de nieuwsgierigheid naar hoe deze dromen aanvoelen waarschijnlijk groot. Het is een ervaring die moeilijk onder woorden te brengen is, toch ga ik het proberen.

Probeer je dit voor te stellen: Je ben in een kamer of loopt door een straat en er is overal leven om je heen. Er lopen mensen rond, vogels vliegen in de verte, auto's rijden door de straat. Dit alles gebeurt om je heen en je wordt vervolgens getroffen door een gevoel van macht. Je WEET dat je dit allemaal creëert, dat het allemaal in je hoofd zit. Je bent 100% overtuigd dat je droomt, maar tegelijkertijd kun je niet uitleggen hoe het allemaal gewoon 'gebeurt'. Je weet niet wat ervoor zorgt dat de auto's rondrijden, en als je een van de mensen in de droom zou stoppen en met ze zou praten, zou je merken dat ze unieke verhalen, doelen en duidelijke agenda's hebben.

Je fysieke en emotionele zintuigen worden enorm versterkt. Het is alsof je overschakelt van 360px videokwaliteit naar 4K videokwaliteit. Er zijn ontelbare verschillende sensaties en percepties die kunnen voorkomen in een lucide droom. Met daarbij in gedachten te houden dat geen twee lucide dromen hetzelfde zijn, en de intensiteit die je in een lucide droom ervaart, hangt af van het niveau van de luciditeit op dat moment.

Het fysieke gedeelte:

In deze wakkere realiteit ervaar je dagelijkse fysieke ervaring uit zintuiglijke interpretaties. De zintuigen van zicht, geluid, geur, aanraking en smaak laten je toe om je deze realiteit optimaal te laten ervaren.

In je dromen worden deze zintuigen op dezelfde manier toegepast vanuit je geheugen en verbeelding. Als je volledig lucide bent en de droom herkent, worden de prikkels voor de zintuigen extreem levensecht en veel intenser. Kleuren zijn mooier, geluiden komen beter binnen en je zicht is vele malen scherper.

Wanneer je bijvoorbeeld naar iets kijkt in deze realiteit, is er daadwerkelijke afstand tussen jou en het voorwerp naar waar je kijkt. Als het voorwerp ver weg staat, kan het wazig en onduidelijk lijken. Maar in je lucide dromen moet je je realiseren dat er eigenlijk geen afstand is. De afstand tussen jou en het object is een illusie omdat alle beperkingen worden gecreëerd door je overtuigingen die je hebt. Als je dit door hebt kun je in een lucide droom van ver, heel duidelijk iets in extreme details zien.

Verwachtingen spelen een hele belangrijke rol bij wat je gaat ervaren in een lucide droom. Als je bijvoorbeeld iets wilt eten en je verwacht dat het slecht is, dan zal het dat ook zijn. Dat is met het gezichtsvermogen ook zo, heb je de overtuiging dat er wel een afstand is tussen jou en het voorwerp. Dan zal dat helaas ook zo zijn. De scene uit de Matrix met de lepel is hier een heel mooi voorbeeld van. Onze hele realiteit is als de lepel. Je kunt accepteren dat jij de realiteit bent en je eigen geest veranderen, zodat de wereld om je heen verandert.

Het emotionele gedeelte:

Typische emoties in een lucide droom zijn positieve emoties zoals gelukzaligheid, opwinding, extase, liefde, dankbaarheid, verwondering, enz. En dan allemaal tegelijk. Dat is ook de reden dat veel mensen direct weer wakker schrikken, het is heel overweldigend. Welke emoties je ook ervaart, ze kunnen vele malen intenser zijn. Lucide dromen kunnen gevoelens zo veel verhogen dat je soms het gevoel hebt dat je een veranderde bewustzijnsstaat ervaart.

Daarmee kan je wel hele leuke dromen beleven:

  • Vraag de droom om je het grappigste ding te laten zien dat je ooit hebt gezien.
  • Vraag de droom om je toestanden van gelukzaligheid en extase te laten ervaren.
  • Vraag de droom om je in de meest vredige omgeving van de wereld te plaatsen.
  • Daarnaast kan je droomvragen stellen zoals, wat is mijn grootste angst? Wat is de betekenis van het leven? Hoe kan ik mijn ware liefde vinden? Hoe kan ik in totale vrede zijn?

En op deze manier kan je heel wat leuke lucide avonturen beleven, die stuk voor stuk heel intens aanvoelen, intenser dan je ooit in deze realiteit zal mogen ervaren.

Lees mijn meest bizarre lucide avontuur

Dit is een droom die me werkelijk altijd bij zal blijven, heel bizar hoe deze droom is gelopen. En ik kan hem ook nog steeds heel helder herinneren alsof ik het gisteren heb meegemaakt. Lees verder

Wat kan je allemaal doen in een lucide droom?

De mogelijkheden die je hebt in een lucide droom zijn oneindig. De ene persoon gebruikt het lucide dromen ter ontspanning en de ander weer om zichzelf verder te ontwikkelen. Ter inspiratie heb ik een lijst gemaakt met allerlei activiteiten die je in een lucide droom zou kunnen ondernemen. Dan is het zaadje in ieder geval al in je onderbewuste aanwezig en hoef je er alleen nog maar aan te denken. Lees verder 

Verschillende lagen van luciditeit

De lagen van de lucide droom geven aan op welk niveau het bewustzijn zich bevind tijdens een droom, dus hoeveel je je echt bewust bent dat je aan het dromen bent. Soms ben je er namelijk van bewust dat je droomt, maar je kan de droom zelf niet veranderen, je bent dan niet volledig lucide. Lees verder