"Dromen zijn echt zolang ze duren... Kunnen we meer over het leven zeggen?" 

Stephen LaBerge

Luciditeit versterken

Yes, het is eindelijk (weer) gelukt... en dan?

De eerste paar keer dat je tijdens je droom het vermoeden krijgt je droomt, is het moeilijker om de droom vast te houden. Het kan zijn dat je schrikt van de ontdekking en dat je er ook meteen wakker van wordt. Dat is natuurlijk heel erg jammer, maar wel een teken dat je de goede kant op gaat! Er zijn manieren die werken om je aandacht bij de droom te houden en de droom te stabiliseren.

Een van de methoden is om rondjes te gaan draaien het moment dat de droom begint te vervagen. Je moet dit zo snel mogelijk en vanuit een staande positie doen. Je kunt je armen gestrekt voor je houden of gekruist over je borst. Blijf je intussen concentreren op de droom. Als het niet lukt word je wakker, blijf dan zo stil mogelijk liggen en probeer weer te gaan slapen. Als het wel lukt merk je dat je in een nieuwe droom bent aangeland.Een andere manier om te proberen je droom te verlengen is hard in je droomhanden te wrijven. Op deze manier blijft je tast in je droom en kun je zo proberen de rest er ook weer in terug te krijgen of te houden. Zodra je het idee hebt dat je droom wegvaagt of al meteen als je lucide bent, wrijf je in je handen. Terwijl je dit doet kun je het beste blijven herhalen tegen jezelf dat je aan het dromen bent. Als je dit niet doet, kan het zo zijn dat je wel in je droom blijft, maar je luciditeit verliest en dat wil je natuurlijk ook niet.
 

Nog een andere mogelijkheid is om iets vast te pakken. Je kan er alles voor gebruiken wat je wil; pak gewoon wat je ziet. Het kan een boom zijn, maar ook gras of een klok. Pak gewoon wat je ziet en voel het in je handen. Het werkt ongeveer hetzelfde als draaien en in je handen wrijven. Herhaal tegen jezelf dat je aan het dromen bent en de rest van de droom komt ook weer terug.

Wat ook kan gebeuren is dat de droom zo echt overkomt dat je gaat twijfelen of je wel droomt. In dat geval zijn er een heel aantal werkelijkheidstests die je kan uitvoeren. De bekendste reality checks zijn;

- Lichtknoppen werken nooit in een droom. Probeer het maar en je zal zien dat de lichtsterkte hooguit een klein beetje verandert of zelfs helemaal niet.

- Klokken werken ook heel erg slecht. Soms kun je er wel de tijd vanaf lezen, maar als je dan even weg kijkt en nog een keer probeert zal je zien dat er een totaal andere tijd staat.

- Als je in een droom van kamer A naar kamer B loopt en vervolgens weer door dezelfde deur terug loopt, zal je nooit meer op kamer A uitkomen.

- Je kunt je in je droom niet herinneren wat je 10 minuten geleden hebt gedaan.

- Je kunt in een droom door de muur lopen. Of makkelijker te proberen: je kunt met je ene hand door je andere hand heen gaan.

- Je kunt rennen zonder moe te worden (dat zou wat zijn; moe worden in je slaap!). 

- Het is moeilijk om iets te lezen in je droom, en ook hetgeen je probeert te lezen verandert continue (en is vaak ook totale onzin)


Versterk je luciditeit nog meer: