"Dromen zijn echt zolang ze duren... Kunnen we meer over het leven zeggen?" 

Stephen LaBerge

Lucide dromen en spiritualiteit

De twee vragen die mij het meest gesteld worden zijn de twee onderstaande vragen, hopelijk kan ik er door middel van onderstaand artikel op voorhand voor jou alvast een antwoord op geven.

"Wat is de link tussen spiritualiteit en lucide dromen?"
~
"Wat zijn de spirituele voordelen van lucide dromen?"

Spiritualiteit leert ons dat we in deze 'echte' fysieke wereld ook 'in slaap' zijn. Heel veel mensen leven eigenlijk 'standaard' op de automatische piloot. Soms doen we zelfs dingen volledig onbewust, zonder erbij na te denken. We moeten meer ‘aanwezig’ worden en meer bewust worden door te herkennen wie we werkelijk zijn - de dromer, en niet de droom, omdat onze fysieke wereld ook een illusie is. Een wereld die we via onze zintuigen interpreteren en op die manier in zijn volledigheid kunnen ervaren.

De lucide droomwereld is DE plek voor het ontwikkelen en verhogen van het bewustzijn. Wanneer je je realiseert dat je droomt, wordt je droomrealiteit veel intenser. Kleuren komen tot leven. Het is alsof je overschakelt van 360px videokwaliteit naar 2048px HD videokwaliteit. De term 'lucide' op zichzelf betekent duidelijkheid. En met meer duidelijkheid en het besef van het feit dat je droomt, realiseer je je dat dit JOUW platform is voor creatie. Er zijn hier geen regels. Jij maakt de regels, alles is mogelijk.

Je voelt je veel meer aanwezig, echt veel meer bewust van alles. Daarom is meditatie ook een handig hulp middel om te gebruiken bij lucide dromen, ook hier verhoog je je staat van bewustzijn. In een 'gewone' droom, droom je standaard alleen maar. Je bent niet op de hoogte. Je begrijpt niet dat wie je echt bent, de dromer is, niet het 'jij' in de droom, of de droom zelf. Zodra je echter lucide wordt, word je je bewust van de dromer van de droom. Je weet dat wie je echt bent en dat je in je bed ligt te slapen. Je erkent dat je in de droomwereld bent, waarin alles niets anders is dan een illusie en alles en iedereen waarmee je in de droom omgaat, in feite slechts een weergave is van jezelf en personages gecreëerd door je geest.

Het is inmiddels al door velen lucide dromers bewezen, door 'wakker te' worden van de illusie van de droom, je jezelf tegelijkertijd ook traint om wakker te worden van de illusie van deze fysieke realiteit. In feite, ongeacht of je spiritualiteit bent of niet, als je eenmaal begint met lucide dromen, zul je een groter bewustzijn ervaren in deze wakkere realiteit. Je wordt scherper, rustiger, opmerkzamer en meer aanwezig. De kleine dingen gaan je veel meer opvallen.

Er zijn dus veel spirituele voordelen te behalen in de lucide droomwereld. Dit ziet er voor iedereen anders uit, want we hebben allemaal persoonlijke dromen, wensen en vragen. Sommigen zoeken ervaring met de hoogste krachten; anderen communiceren in de onderwereld met aardewereld. Sommige gaan in gesprek met de overledene en andere kiezen weer voor ontmoetingen met andere wezens, waardoor er weer nieuwe vragen ontstaan zoals: “Zijn dromen meer dan "onze eigen ervaringen en herinneringen" en zijn ze misschien wel een vergeten communicatiemiddel.?”.