"Dromen zijn echt zolang ze duren... Kunnen we meer over het leven zeggen?" 

Stephen LaBerge

 

Verschillende lagen van luciditeit

De lagen van de lucide droom geven aan op welk niveau het bewustzijn zich bevind tijdens een droom, dus hoeveel je je echt bewust bent dat je aan het dromen bent. Soms ben je er namelijk van bewust dat je droomt, maar je kan de droom zelf niet veranderen, je bent dan niet volledig lucide.  

De pre-lucide droom

Deze fase wordt veel ervaren door mensen die veel bezig zijn met lucide dromen, maar er nog nooit een hebben gehad. De dromer denkt zich bewust te zijn van zijn droom, maar is dit in werkelijk niet. De droom lijkt op een lucide droom, maar het belangrijkste – het volle bewustzijn – is er nog niet.

Lage luciditeit

Dit is een vorm van luciditeit waarbij het bewustzijnsniveau nog heel erg laag ligt. De dromer weet wel dat hij droomt, maar kan niet of nauwelijks de controle over de droom overnemen. Na een tijdje wordt het bewustzijn van het dromen ook weer verloren; de dromer laat zich meeslepen door de droom en daardoor wordt het al snel weer als 'normaal' gezien.

Gemiddelde luciditeit

In deze fase realiseert de dromen zich ineens dat hij droomt en weet dit ook zeker. Het bewustzijnsniveau is hoog, en de dromer zal zich niet meer laten meeslepen door de droom. Toch is er nog geen absolute controle in deze fase. Dit komt meestal doordat de dromer nog niet weet wat er mogelijk is, of dat het bewustzijn er toch niet helemaal bij is of door onzekerheid. Dat laatste is weg te nemen door ervoor te zorgen dat je vaak lucide bent en dus ook vaak kunt oefenen.

Hoge luciditeit

Bij hoge luciditeit in een droom, is er zo’n hoog bewustzijnsniveau dat de dromer ook daadwerkelijk kan doen wat hij wil. Alles wat hij kan verzinnen is mogelijk in de droom. Kleuren lijken mooier en de dromer voelt zich erg goed. Het vergt oefening om in deze fase van luciditeit te kunnen komen. Maar zodra je hier bent gaat er een wereld voor je open, de mogelijkheden zijn echt onbeperkt.

Absolute luciditeit

Hierbij is het bewustzijnsniveau hetzelfde als bij de vorige fase, het verschil is alleen dat de dromer meteen hoog lucide de droom in komt. Dit is mogelijk door middel van oefening. Het is de ultieme vorm van controle over de droomwereld. Niet iedereen weet dit niveau te bereiken maar het is een prachtig doel om naar toe te werken! 


Versterk je luciditeit als je eenmaal lucide bent!

Yes, het is eindelijk (weer) gelukt... en dan? De eerste paar keer dat je tijdens je droom het vermoeden krijgt je droomt, is het moeilijker om de droom vast te houden. Het kan zijn dat je schrikt van de ontdekking en dat je er ook meteen wakker van wordt. Dat is natuurlijk heel erg jammer, maar wel een teken dat je de goede kant op gaat! Er zijn manieren die werken om je aandacht bij de droom te houden en de droom te stabiliseren. Lees verder

Wat kan je allemaal doen in een lucide droom?

De mogelijkheden die je hebt in een lucide droom zijn oneindig. De ene persoon gebruikt het lucide dromen ter ontspanning en de ander weer om zichzelf verder te ontwikkelen. Ter inspiratie zal ik een lijst maken met allerlei activiteiten die je in een lucide droom kunt ondernemen. Dan is het zaadje in ieder geval al in je onderbewuste aanwezig 😉 Vliegen, zwemmen onder water, andere planeten bezoeken, op vakantie gaan... Lees verder

Zet je wekker na 6 uurtjes slaap voor meer lucide dromen!

WBTB staat voor Wake-Back-to-Bed, vertaald Ontwaken-Terug-naar-Bed. Het is een van de meest effectieve manieren om lucide te worden, helemaal in combinatie met de MILD techniek. De kans om lucide te worden is bij deze techniek 20 keer groter doordat je na het inslapen direct in je REM slaap komt, dus zeker de moeite waard om het te proberen! Bij de WBTB techniek ga je slapen op je normale bedtijd en zet je wekker ongeveer nadat je 6 uur hebt geslapen. Als je om 22:00 naar bed gaat zet je dus rond 04:00 de wekker. Lees verder