"Dromen zijn echt zolang ze duren... Kunnen we meer over het leven zeggen?" 

Stephen LaBerge

Zijn lucide dromen wetenschappelijk bewezen?

Ja! Er zijn veel voorbeelden te vinden van wetenschappelijk onderzoek die het bestaan van lucide dromen bewijzen.

Het eerste wetenschappelijke bewijs van lucide dromen kwam in 1975 van de Britse parapsycholoog dr. Keith Hearne.

Bij het ontwaken beschreef de proefpersoon hoe hij zich plotseling realiseerde dat hij droomde en bewust de afgesproken signalen maakte voordat hij de lucide droomervaring voortzette. Het waren de eerste signalen die vanuit een lucide droom werden gecommuniceerd. Het moet een geweldige en verbijsterende situatie zijn geweest. Communicatie met een persoon in een andere kamer die sliep, dromend, maar toch in zijn eigen levendige wereld waarin hij perfect bewust was en interactie had met anderen. De proefpersoon was zijn droomrealiteit en de parapsycholoog in de wakkere realiteit. Er was een communicatiekanaal tot stand gebracht tussen die twee realiteiten.

De proefpersoon was 'aangesloten' op een gevoelige meerkanaals kaartrecorder. Met grote verwachting heeft hij 's nachts elke REM-periode bekeken. Even voor 8 uur was de proefpersoon ongeveer een half uur in een REM-slaap geweest. Er was een lange REM-uitbarsting, niets ongewoons, toen plotseling, uit de willekeur, de gevraagde, opzettelijke, opeenvolging van grote zigzagbewegingen verscheen in de twee kanalen die oogbewegingen controleerden: 

Bij het ontwaken beschreef de proefpersoon hoe hij zich plotseling realiseerde dat hij droomde en bewust de signalen maakte voordat hij de lucide droomervaring voortzette. Het waren de eerste signalen die vanuit een lucide droom werden gecommuniceerd.

Nog meer informatie over lucide dromen en de wetenschap vindt je hier.