"Dromen zijn echt zolang ze duren... Kunnen we meer over het leven zeggen?" 

Stephen LaBerge

Droom Fitness: hoe je lucide dromen kunt gebruiken om gewicht te verliezen!

Een lucide droom is een zeer krachtig hulpmiddel voor onze geest. Het stelt je in staat om controle te krijgen waarover je droomt, maar lucide dromen zoveel meer dan dat. Ze kunnen voor veel verschillende dingen worden gebruikt, en een daarvan is iets waar veel mensen tegenwoordig mee worstelen: fitness en gewichtsverlies. Wat nou als lucide dromen je kunnen helpen om af te vallen en fit te worden? Onmogelijk denk je? Lees snel verder!

Wat ik wel eerst wil zeggen is dat het dromen zelf niet het enige onderdeel van deze methode is. Als je bijvoorbeeld een triatlon zou oefen in een lucide droom, dan zal dat ervoor zorgen dat je hart en de ademhalingswegen reageren en daarom zal je dus ook calorieën verbranden. Maar het zal (helaas) niet zoveel zijn als het daadwerkelijk doen van een triatlon in deze wakkere staat. "wat is het punt?" Zou je je kunnen afvragen? Het punt is, het draait allemaal om het aanleren van een bepaald gedrag.

Er is een gezegde: je kunt geen slecht dieet volgen. Maar meestal is een "slecht dieet" het gevolg van intense verlangens die mensen hebben voor bepaalde soorten voedsel of gerechten. Er wordt daarbij niet gekeken of hun lichaam het nu echt nodig heeft of niet. Er zijn veel oorzaken van mentaal verlangen naar voedsel, van stress door werk of school, door verdriet of verlies, of gewoon een simpel verlangen naar iets lekkers. Maar hoe dan ook, de effecten zijn hetzelfde: wanneer we te veel eten, boven wat ons lichaam nodig heeft, slaat het het op als vet en we pakt het lichaam het op als kilo's.

Oefeningen in lucide dromen

Naar de sportschool moeten gaan, of het vooruitzicht daarop, kan sommige mensen de moed al ontnemen. Of het nu komt omdat de bewegingen te moeilijk zijn of het wennen, of omdat het gewoon teveel tijd kost. Lucide dromen kunnen daarbij ook helpen!

Als je in een lucide droom wilt gaan trainen, kan je de reis in de droom beginnen door bijvoorbeeld te gaan rennen als fitnessroutine. In de droom kan je een onbeperkt aantal kilometers gaan rennen in een landschap dat gewoon adembenemend is. Maar het voordeel gaat verder dan dat. In de droom kan je bijvoorbeeld je looppas oefenen, een juiste ademhalingstechniek oefenen, en vooral, je geest conditioneren om daadwerkelijk te genieten in plaats van het als een moeizame onderneming te beschouwen. Als je wakker wordt, dan behoudt je dat gevoel waardoor je er dus ook in de wakkere staat profijt van hebt! 

Dit kan worden toegepast voor elke oefeningsroutine of -methode waarmee je wilt oefenen of de gedachtegang van wilt veranderen. Angst om zware gewichten op te tillen? Lucide droom over hoe gemakkelijk het kan zijn. Hou je niet van het idee om vechtsporten te beoefenen? Droom gewoon over getraind door Bruce Lee! Zodra je geest geconditioneerd is om niet alleen te tolereren, maar juist te genieten van het oefenen, zullen de effecten in de wakkere wereld effect hebben. En onthoud: de oefening in de droom zorgt er ook voor dat je lichaam reageert, dus op dat moment verbrandt ze zelf ook calorieën!

Het lucide droom dieet

Lucide dromen kunnen hierbij helpen! Door je behoefte naar eten te bevredigen, zonder je lichaam te hoeven beïnvloeden. Hoe dan? Door in je lucide droom te gaan eten!

Inmiddels hebben al veel studies aangetoond dat lucide dromers die dromen over het eten van de gerechten waarnaar ze verlangen, minder en minder verlangen naar voedsel hadden terwijl ze wakker zijn. Vaak in buitensporige aantallen. Er zijn een aantal manieren waarop dit wordt gedaan.

  1. Eten tot tevredenheid - De dromer droomt van het voedsel waar ze van willen smullen en genieten ervan op een manier die hun verlangen naar mentaal eten bevredigt. Zodra dit is bereikt, stoppen ze.
  2. Eten tot misselijkheid - De dromer droomt van het voedsel dat ze willen, en eet overdreven, tot ze misselijkheid voelen, of gewoon te vol zijn om door te eten.
  3. Met consequentie eten - De dromer eet wat ze willen, maar droomt ook over de gevolgen van een dergelijke actie, zoals plotseling zien van hun dikkere benen en buiken, of moeite hebben met lopen of bewegen.

Hoe dan ook, als de dromer weer wakker is, gaat de beleving in het echte leven dus gewoon door, of het nu gaat om simpelweg de tevredenheid voor het verlangen naar eten, het ziek zijn of het bang zijn om te veel te eten. En dit helpt bij het terugdringen van de behoefte naar eten!