"Dromen zijn echt zolang ze duren... Kunnen we meer over het leven zeggen?" 

Stephen LaBerge

 

De meest gemaakte fouten in een lucide droom

Er zijn best wel wat fouten die we kunnen maken in een lucide droom en ik zal proberen dat jij na het lezen van dit artikel, ze kan voorkomen. Het zou namelijk zonde zijn dat je eindelijk (weer) eens een lucide droom hebt, en er niet optimaal van kan genieten!

Wat het vaakst voorkomt is dat je te enthousiast kan worden waardoor je binnen enkele seconden weer wakker wordt. Het moment dat je lucide wordt in een droom, en het is je nog nooit eerder overkomen, dan is dat echt een overweldigend moment. Er kunnen op dat moment veel gedachtes bij je opkomen waardoor de droom ineenstort en jij dus weer wakker wordt.  

Dat moment kan je in deze realiteit oefenen, namelijk door je nu heel bewust voor te stellen dat je nu aan het dromen bent. Probeer dat gevoel echt te voelen en probeer hierbij zo gedachteloos mogelijk te blijven.

Door dit heel bewust te doen, misschien wel meerdere keren per dag, net zoals de reality-checks. Is het zeer waarschijnlijk dat je je dit gaat herinneren op het moment dat je lucide wordt. Waardoor je dus gelijk een voordeel hebt, en rustig de droom kunt gaan observeren. Het kan zijn dat de droom wat ‘raar’ gaat doen en hiervoor zijn manieren om je luciditeit te versterken.

Wat er vaak gedacht wordt is dat als je eenmaal lucide bent, je ook totale controle hebt over de droom. Dat is helaas niet waar. Er zijn bepaalde dingen waar je geen controle over hebt. Net zoals je bijvoorbeeld in deze realiteit niet kunt bepalen hoe snel je bloed door je aderen stroomt. Je controleert in de lucide droom de individuele grassprieten of hoe helder de zon in de droom is.  

Hoewel als je FOCUS erop zou leggen en verwachten dat het zal veranderen, je het wel kunt!

Het punt hier is dat je moet focussen op iets om het te veranderen. Als je je focus niet richt op iets in de droom, zelfs als je 100% lucide bent, kun je het niet veranderen of beheersen. Je moet in staat zijn je te concentreren op wat je wilt veranderen en beseffen dat je door dat te doen dingen in de droom zult hebben die je weer niet kunt beheersen. Je kunt je eenvoudigweg niet bewust zijn van alles wat er op hetzelfde moment gebeurt, en elk klein detail beheersen. De droom gaat ondertussen gewoon door.

Zo heeft een zeeman geen controle over de zee. Maar hij beslist wel waarheen hij wilt zeilen, hoe snel hij daar moet komen, welke koers hij moet nemen en wat hij moet doen zodra hij het land bereikt. Zie je wat ik bedoel?  

Als laatste wil ik nog even de focus leggen op onze overtuigingen en verwachtingen. Die nemen namelijk (helaas!) de leidraad in onze droom en bij een vastgeroeste overtuiging zal de droom daar ook op reageren. Wil je bijvoorbeeld vliegen maar ben je bang dat je uit de lucht zal vallen? Dan zal dat ook gebeuren, want het is jouw overtuiging dat de zwaartekracht nog werkt, die het waar maakt.

  • Zorg voor voldoende rust
  • Hou een droomdagboek bij
  • Vind je droomteken
  • Toets droomrealiteit
  • Visualiseer een doel
  • Zorg voor de juiste gemoedstoestand
  • Doe een dutje
  • Geef niet op!

Het kan nu alleen nog maar beter worden vanaf hier. Binnen de kortste keren ben je een lucide droomkenner, die rondvliegt en gebouwen met je geest alleen verplaatst.

Sweet lucid dreams!