Slaapverlamming en de hypnagogische staat
De slaap valt onder te verdelen in verschillende slaapfases. De fase genaamd hypnagogie is een staat van bewustzijn die ervaren wordt in de periode tussen het wakker zijn en in slaap vallen. Tijdens deze fase kun je verschillende sensaties ervaren. Het kan zijn dat je ze allemaal ervaart of maar 1 of enkele. Dat is per poging elke keer weer verschillend,en het ligt er ook aan of je de slaapverlamming bewust oproept.
Beelden
De hypnagogische beelden zijn de vormen die je ziet met je ogen dicht. Dit is geen verbeelding of visualisatie maar een manier van je lichaam om je bewustzijn in slaap te hypnotiseren. De beelden kunnen allerlei vormen en kleuren aannemen. Het kunnen lijnen, punten, schaduwen, of ander soort vormen zijn. Als je je er te veel op in gaat, kan je zonder dat je het doorhebt, ineens in slaap zijn gevallen. Maar als je er weer te veel over nadenkt, val je misschien helemaal niet in slaap. Het is dus de truc om de juiste balans te vinden door de beelden te observeren.
Visualisatie
Je moet voor jezelf welke methode voor jou het makkelijkste werkt om bij bewustzijn te blijven; met de hypnagogische beelden of door middel van visualisatie. Het verschil zit hem erin dat je de hypnagogische beelden met je echte ogen ziet terwijl je visualisatie met je 'gedachten' ogen ziet. Als je probeert je aandacht te verplaatsen van je echte ogen naar je 'gedachten' ogen dan merk je al snel het verschil.
Geluiden
Hypnagogische geluiden komen voor als je bijna in slaap valt. Dit kunnen onbekende geluiden zijn, bekende geluiden of stemmen van bekenden. De ervaring kan dan ook onwaarschijnlijk echt zijn. Veel mensen schrikken hiervan en worden hierdoor wakker. Het is daarom belangrijk om kalm te blijven en je te realiseren dat het begin van de droom zich aan het ontwikkelen is.
"Geluiden kunnen levensecht overkomen, soms fluistert iemand in je oor alsof diegene echt naast je bed staat. Besef dat het zich allemaal in je hoofd afspeelt."
Hallucinaties
En dan hebben we nog hypnagogische hallucinaties, ze zijn vergelijkbaar met de hypnagogische beelden. Het verschil is dat hallucinaties vaak een hele heldere scene uitbeelden met geluid en soms zelfs gevoel. In tegenstelling tot beelden blijven ze vaak bestaan voor een paar seconde zelfs als je je ogen opent. Het kan soms heel beangstigend overkomen en zorg er dan ook voor dat je jezelf ten alle tijden overtuigd van het feit dat het maar een hallucinatie is.
Slaapverlamming
Je lichaam komt in slaapverlamming zodat je niet uit je bed stapt en gaat doen wat je in je droom ook doet. De slaapverlamming komt na de hypnagogia, wanneer je slaapt. Het is niet onnatuurlijk of iets om bang voor te zijn. Het gebeurt namelijk elke keer dat je in slaap valt of je er nou bewust van bent of niet. Als je lichaam eenmaal verlamd is kan dat best beangstigend overkomen maar zie als een goed hulpmiddel. Wanneer je het ondergaat, ga dan mee met het gevoel: 'go with the flow'. En zodra je erdoorheen bent, ben je weer dichter bij je doel; de lucide droom.
"Als je lichaam de slaapverlamming activeert voel je een tinteling over heel je lichaam, probeer niet te vroeg te bewegen!"
Mocht je het niet prettig vinden dan kun je er natuurlijk ook weer uitstappen. Dit kun je doen door te bewegen, begin bijvoorbeeld eerst met je wijsvinger en de rest volgt vanzelf. Als dit niet werkt, probeer dan op je ademhaling te letten. Adem onregelmatig op een onnatuurlijke manier. Dit zou je lichaam een seintje moeten geven dat je wakker bent. Mocht dit ook niet lukken, raak dan vooral niet in paniek! Er kan echt niets gebeuren! Probeer de twee technieken rustig nogmaals te herhalen.
Vibraties
Deze vibraties moet je niet in de war halen met het verstijfde gevoel van de slaapverlamming. Het verschil kan je niet missen. Ze hebben een soort van elektrisch schokje als gevoel maar dan wel pijnloos. Sommige mensen ervaren het als een koude wind die door het lichaam waait in plaats van vibraties. Als je vibraties of wind voelt dan is dat in ieder geval een goed teken.
Testen van het lichaam
Ondertussen gaat je lichaam ook nog eens testen of je al in slaap gevallen bent. De ergste test waar bijna iedereen mee te maken krijgt is de jeuk. Het goede nieuws is; het zit allemaal in je hoofd! De jeuk is iets wat je ingebeeld hebt, maar te normaal voor je om je gedachte er aan te besteden. Maar dit is gelukkig op twee manier op te lossen;
Wanneer je jeuk ervaart probeer dan de jeuk een beetje te bewegen, omhoog of omlaag. Het lukt! Van daar beweeg het nog een beetje verder. Ik bedoel als je het een klein beetje kunt bewegen dan kun je het nog verder bewegen, toch? Nou als je het kunt bewegen dan bestaan het niet, dus zodra je dit realiseert gaat het weg. Zo niet, laat het dan verdwijnen door dat te willen. Doordat je wilt dat het verdwijnt, verdwijnt het.
Of je kiest ervoor om je aandacht op iets anders te leggen. Leg je aandacht terug op de beelden, een gevoel, een opkomende gedachte, of iets dat ver weg is van je lichaam. Je lichaam kan niet jeuken, tenzij jij wilt dat het jeukt of ervan overtuigd bent dat het jeukt. Andere testen zijn; je het gevoel geven dat je je moet omdraaien, dat je je been anders moet leggen of dat je moet slikken. Zo zijn er genoeg voorbeelden te noemen, negeer ze allemaal. Leg de focus op iets anders en het zal verdwijnen!
En zo doorsta je de hypnagogische staat en kom je uiteindelijk direct terecht in de lucide wereld zonder je bewustzijn te verliezen!