12 april - Lucide droom dag!
Om 8:07 uur op 12 april 1975 realiseerde de slapende Alan Worsley zich tijdens een droom dat hij droomde, en herinnerde hij zich de experimentele taak waar hij mee bezig was: om zijn ogen acht keer naar links te bewegen als een signaal van zijn bewustzijn tijdens het dromen. Terwijl Alan Worsley van links naar rechts keek in de lucide droom, bewogen zijn fysieke ogen samen en waren de historische resultaten duidelijk zichtbaar op de REM-polygraaf. Het eerste wetenschappelijke bewijs voor lucide dromen was vastgelegd met de techniek 'oogsignaalverificatie'. Afgestudeerde student-onderzoeker Keith Hearne zag het eerste geloofwaardige bewijs voor lucide dromen, terwijl hij keek naar de snelle oogbeweging (REM) polygraaf uitlezing van Alan Worsley in het slaaplaboratorium
Als erkenning voor dit diepgaande moment in de wetenschappelijke geschiedenis en om het publiek bewust te maken van de wetenschappelijke basis van lucide dromen, wordt 12 april vastgesteld als de jaarlijkse ‘Lucide Droom Dag’.
Wetenschappelijk onderzoek gaat verder naar lucide dromen. Verschillende experimenten met EEG-opnames en fMRI-technologie hebben aangetoond op het moment van lucide bewustzijn, delen van de hersenen die geassocieerd zijn met zelfbewustzijn actief worden. Aanvullend onderzoek heeft aangetoond dat lucide dromen gebruikt zouden kunnen worden om terugkerende nachtmerries te overwinnen.
Ervaren lucide dromers melden ook dat lucide dromen iemand in staat stellen om rechtstreeks toegang te krijgen tot onbewuste creativiteit. Eenmaal bewust in de droom, kunnen ze creatieve oplossingen zoeken voor problemen, die vaak leiden tot bruikbare resultaten in de wakkere wereld. Sommige lucide dromers rapporteren het vermogen om emotionele en fysieke gezondheid positief te beïnvloeden.
De organisatoren van de ‘Lucide droom dag’ hopen dat door het jaarlijks vieren van 12 april, het publieke en wetenschappelijke gemeenschap zich bewust worden van de wetenschappelijke basis van lucide dromen.
Happy Lucid Dreaming Day!