De geschiedenis achter lucide dromen en het wetenschappelijk bewijs.
Het eerste officiële wetenschappelijke bewijs van lucide dromen kwam wonderbaarlijk genoeg pas laat in de geschiedenis, namelijk in 1975. Ze hebben eerst in zelfgebouwde vliegtuigen gevlogen voordat wetenschappers durfde te beweren dat we kunnen vliegen in onze dromen. Dat wil niet zeggen dat lucide dromen vroeg in de geschiedenis niet bestonden.
In de geschiedenis is bekend dat de eerste verhalen van de droomreizigers komen van de Aborigines, vanaf het moment dat ze voor het eerst begrepen hoe een deel van het universum werkt. Ze konden door rituelen hun verleden verbinden met het heden en de toekomst, waardoor er een brug ontstond tussen alle drie de 'staat van zijn'.
Later in de geschiedenis zien we dat verschillende stammen andere opvattingen hadden over dromen. De Griekse filosoof Aristoteles bijvoorbeeld, geloofde dat dromen een voorteken waren van ziekte. De Egyptenaren, Romeinen en Joden zagen het als boodschap van de goden. De Chinezen dachten dat het boodschappen waren uit een hele andere wereld. Maar het beoefenen van lucide dromen kwam ook in verschillende culturen en godsdiensten voor, bij de oude Egyptische beschavingen, Hindoestaanse godsdiensten, Taoïstische godsdiensten en boeddhistische godsdiensten.
Het Tibetaanse boeddhisme is het meest gefocust op het lucide dromen. Ze leren dat lucide dromen een voorbereiding zijn op de beheersing van het leven hierna, een omgeving die sterk lijkt op de droomwereld. Voor Tibetaanse boeddhisten is het ontwikkelen van deze beheersing dan ook het voornaamste doel van dromen.
Vanaf de negentiende eeuw kwam het begrip lucide dromen op de kaart. In 1867 verscheen er een anonieme publicatie onder de titel Les rêves et les moyens de les diriger; observations pratiques, (vertaald: Dromen en middelen om hen te leiden: praktische observaties). In het boek van Alfred Maury werd Franse D'Hervey genoemd als de auteur. De anonieme auteur, waarvan veronderstelt wordt dat het de Franse Marie Jean-Léon d'Hervey de Saint-Denys is, vertelt dat hij op veertienjarige leeftijd begon met het dagelijks noteren van zijn dromen. In het geschrift biedt d'Hervey ons een theoretisch kader, technieken om dromen te sturen, en hij beschrijft dromen "waarin hij zich perfect bewust is van het feit dat hij aan het dromen is". In dit boek duikt voor het eerst de term (rêve) lucide op, en volgens sommigen is hij dus de eerste die deze term gebruikte. (Klik hier om het boek te lezen, vertaald in het Nederlands)
Maar dit is een foutieve veronderstelling. Het woord 'lucide' in het geschrift van Saint-Denys, wordt het niet gebruikt zoals in de huidige betekenis. Lucide dromen worden door Saint-Denys met zinnen zoals 'ik heb weet van mijn situatie dat ik aan het dromen ben' aangeduid. In 1913 bracht de Nederlandse psychiater en schrijver Frederik Willem van Eeden zijn ‘Dromendagboek’ uit. Een bundel van verzamelde droomverslagen, met experimenten van zijn eigen droomvaardigheden. En Frederik Willem van Eeden wordt nog steeds beschouwd als de eerste persoon die de term gebruikte “om het vermogen bewust te worden van een droom, tijdens een droom”.
De filosoof Norman Malcolm benoemde in 1959 het probleem van het toetsen van (lucide) dromen: “The only criterium of the truth of a statement that someone has had a certain dream is, essentially, his saying so.” (vertaald: "Het enige criterium voor de waarheid van een verklaring dat iemand een bepaalde droom heeft gehad, is in wezen zijn uitspraak.") Zonder tastbaar bewijs kunnen lucide dromers even makkelijk betuigen een helderziende te zijn, en daarmee werd de term lucide dromen jaren lang niet serieus genomen door de wetenschappelijke gemeenschap. De atoombom werd uitgevonden en gebruikt in de Tweede Wereldoorlog, drugs als LSD werden populair, maar tegelijkertijd kon een geleerde niet stellen inzicht te hebben in het uitoefenen van controle over dromen zonder weggewuifd of bespot te worden. Sommige ‘experts’ geloofde zelfs dat controle over dromen onmogelijk was.
De Britse psycholoog Keith Hearne is de eerste academicus die in 1975 lucide dromen eindelijk wetenschappelijk kon bewijzen met zijn zelfgebouwde “droommachine”. Met deze machine kon hij lucide dromen opwekken met behulp van zachte elektrische schokken (dit werkte helaas niet voor iedereen). De machine is nu te bewonderen in het London Science Museum.
Stephen LaBerge was ook een pionier in het wetenschappelijk onderzoek naar lucide dromen. Hij deed zijn onderzoek aan het slaaplaboratorium van de Universiteit van Stanford waar hij historische verslagen over lucide dromen verzamelde, experimenten deed en hij ontwikkelde een programma voor het opwekken van lucide dromen doormiddel van oogbewegingen. In 1985 publiceerde hij zijn boek Lucid dreaming: the power of being aware and awake in your dreams, dat tot op de dag van vandaag bekend staat als de bijbel van lucide dromen.
Stephen LaBerge bracht het begrip lucide dromen aan de man door het te populariseren in de media waardoor het eindelijk een gerespecteerd plekje kreeg binnen de wetenschappelijke gemeenschap. Helaas is tot de dag van vandaag nog steeds bij heel veel mensen onbekend dat lucide dromen echt mogelijk is en voor velen valt het zelfs nog steeds in de categorie “zweverig” of “kwakzalverij”. Hoeveel bewijs is er nodig? Daar kan ik maar 1 antwoord opgeven, deze mensen moeten eerst zelf een lucide droom ervaren voordat ze kunnen toegeven aan het bestaan.
En dat is mijn missie (en ook van vele anderen!). Heel Nederland bekend maken met lucide dromen zodat we de geschiedenis van lucide dromen vooruit kunnen laten gaan zodat het over 100 jaar een begrip is! Het is een gave die we allemaal bezitten en die ons alleen maar voordelen biedt om onszelf tot het uiterste te ontwikkelen.
Bewustzijnsontwikkeling en lucide dromen
De lucide droomwereld is de perfecte plek om aan je bewustzijn te werken! Je kan er namelijk zonder risico’s, schaamte, angst of wat je ook in de weg zou staan tijdens deze wakkere realiteit, aan alles werken wat je je maar kunt bedenken. Tijdens een lucide droom bevindt je je namelijk IN je bewustzijn! Je eigen wereld waarin jij de maker bent en beschikking hebt tot alle informatie die jou aangaat, waarin alles te raadplegen is, van je verleden tot je toekomst. Ga bijvoorbeeld het gesprek met jezelf aan in de lucide wereld en kom erachter wat je nou echt wilt! Er zijn ontelbare mogelijkheden om aan je eigen bewustzijn te werken, dat is voor iedereen weer anders. Lees verder
Slaapverlamming en de hypnagogische staat
De slaap valt onder te verdelen in verschillende slaapfases. De fase genaamd hypnagogie is een staat van bewustzijn die ervaren wordt in de periode tussen het wakker zijn en in slaap vallen. Tijdens deze fase kun je verschillende sensaties ervaren. De hypnagogische beelden zijn de vormen die je ziet met je ogen dicht. Dit is geen verbeelding of visualisatie maar een manier van je lichaam om je bewustzijn in slaap te hypnotiseren. De beelden kunnen allerlei vormen en kleuren aannemen. Het kunnen lijnen, punten, schaduwen, of ander soort vormen zijn. Lees verder
Wat kan je allemaal doen in een lucide droom?
De mogelijkheden die je hebt in een lucide droom zijn oneindig. De ene persoon gebruikt het lucide dromen ter ontspanning en de ander weer om zichzelf verder te ontwikkelen. Ter inspiratie zal ik een lijst maken met allerlei activiteiten die je in een lucide droom kunt ondernemen. Dan is het zaadje in ieder geval al in je onderbewuste aanwezig! 1. Zwemmen onder water 2. Vliegen 3. Andere planeten bezoeken 4. Een lucide droomschool bezoeken. 5. Stel vragen aan droomkarakters. Lees verder