Dromendagboek
Einstein beweerde altijd veel van zijn wetenschappelijke uitvindingen te halen uit zijn dromen. Ook The Beatles hebben het legendarische nummer ‘Yesterday’ doordat Paul McCartney de melodie van het nummer hoorde in zijn droom. En deze woorden komen van Vincent van Gogh: "Ik droom mijn schilderij en schilder mijn droom."
Het bijhouden van je dromen in een dagboek kan veel verrassende voordelen met zich meebrengen. Onderzoekers beweren dat het creatief enorm inspirerend kan zijn, dat kunnen we met de voorbeelden van Einstein e.d. wel beamen.
Daarnaast kan het bijhouden van je dromen je ook helpen bij je mentale groei als persoon. In een droom komen veel onbewuste dingen naar boven die kunnen bijdragen tot je zelfontwikkeling. Alle dromen zijn fascinerend en interessant. Ze vertellen veel over jezelf en kunnen leiden tot nieuwe slimme of creatieve inzichten die je anders niet zou ontdekken, te waardevol om te negeren dus!
Hoe gedetailleerder je jouw droomt omschrijft, hoe beter maar dat vergt natuurlijk ook wat tijd. Als het teveel werk is, probeer dan kort samen te vatten of gebruik desnoods sleutelwoorden. Die kun je later gebruiken om via die associatie de droomherinnering weer op te roepen. Bij het zien van die sleutelwoorden ga je gemakkelijker de hele context kunnen herinneren. Je kan later ook nog alles uitgebreider opschrijven. Maar omdat er steeds nieuwe dromen bijkomen raad ik je aan om gelijk voor de uitgebreide versie te gaan. Het beste is ook om de droom in de tegenwoordige tijd te schrijven. Je zal merken dat je veel meer details kan herinneren, omdat je al schrijvende als het ware weer helemaal in de droom terecht komt.
Na een week of twee kun je in je dromendagboek op zoek gaan naar ‘droomsignalen’. Deze terugkerende aspecten kunnen een bepaald persoon zijn, locatie of thema. Wordt je bewust van het meest voorkomende droomsignaal, zodat je dat de eerstvolgende keer gaat herkennen in je droom!